De exacte herkomst van Hartjesdag is niet bekend. De meeste historici denken dat het feest stamt uit de middeleeuwen en dat op Hartjesdag (derde maandag in augustus) het gewone volk deel mocht nemen aan de hertenjacht, een privilege dat de rest van het jaar was voorbehouden aan de edelen. De geschoten herten werden aan grote spitten op straat geroosterd en onder het genot van vele pullen bier opgegeten.
Door de eeuwen heen veranderde het karakter van Hartjesdag in een echt volksfeest, waarbij vrouwen zich als mannen en mannen zich als vrouwen verkleedden.
De Hartjesdagen vonden oorspronkelijk plaats rondom Amsterdam en Haarlem, maar nadat de Duitsers het feest in 1943 verboden, werd nog slechts op een enkele plek in Amsterdam, zoals bijvoorbeeld in de Dapperbuurt, Hartjesdag gevierd. In 1997 besloot de Buurtvereniging Zeedijk dit eeuwenoude feest in ere te herstellen. Bij de verkiezing van het Hartje van de Zeedijk gaat het niet om de mooiste creatie, maar om originaliteit en vooral om het plezier.