Bindwijkerpoort
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

plattegrond bindwijkerpoort osjsssluis accijnshuis osjsssluis accijnshuis osjsssluis accijnshuis osjsssluis accijnshuis

Naam: Bindwijkerpoort
Adres: Kalverstraat
Bouwjaar: ca.1300

De Bindwijkerpoort maakte rond 1300 deel uit van de eerste stadswal en vormde de afsluiting aan de zuidzijde van de stad. De poort was gelegen ter hoogte van de Osjessluis over het Spui in de Kalverstraat. Het deel van de Kalverstraat tussen Sint Luciënsteeg en Spui heette toen de Binnen- of Bindwijk en eindigde bij de poort. De stadswal was een aarden wal achter de Nieuwendijk en Kalverstraat. Sporen van deze wal werden ontdekt tijdens archeologische opgravingen rond de Nieuwezijds Kolk in 1994.
In de archieven van Amsterdam is terug te vinden dat Cornelis Jansz en Brechte Claes in 1523 een huis kochten bij de Bindwijkerpoort in de Wedsteeg (16de-eeuwse naam van Rozenboomsteeg). Na deze aankoop volgden er meerdere huizen en uiteindelijk bezat de familie een heel complex huizen bij de Osjessluis. Claes Cornelisz, hun zoon, trouwde met Teuntgen of Thonisgen Gherytsdochter en was als drapenier gevestigd in het huis Ossenburch of Ossenbrug (Kalverstraat 150). Drie van hun zonen hadden nakomelingen, Elbert, Pieter en Claes. De tak die uit Claes voortkwam, ging zich Anslo noemen en werd Claes Claesz Anslo.
Amsterdam is met ‘Het mirakel’ al sinds 1345 een bedevaartsplaats. De meeste pelgrims komen via deze Bindwijkerpoort in het verlengde van de Heilige Weg, de huidige Overtoom, de stad binnen.
Van de poort zijn geen afbeeldingen bekend, wel zijn er afbeeldingen met op de Osjessluis een gebouw dat werd gebruikt als accijnshuis voor de ossenmarkt en dat wellicht eerder als poortgebouw heeft dienst gedaan.

Meer lezen:
Amsterdam ommuurd (muren, poorten en bolwerken)
Drapenier

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
wikipedia.nl
Amstelodamum jb 1917; mb56 1969