Naam: Genoemd naar filmer Fritz Dietrich Kahlenberg (1916-1995). Tijdens de Tweede Wereldoorlog fotografeerde hij ook veel. In 1944 bracht hij de Amsterdamse fotografengroep bijeen, met het doel het laatste jaar van de bezetting vast te leggen. Later werd de groep bekend als 'De Ondergedoken Camera'.
Adres: Fritz Dietrich Kahlenbergstraat 19-37
Architect: Groosman Partners architecten
Bouwjaar: 2010
Opdracht: Waterstad 3
Dit bouwblok wordt begrensd door de Fritz Dietrich Kahlenbergstraat, Jan Vrijmanstraat, Jaap Speyerstraat en de Groene Tunnel, een waterweg met veel riet en groen. Door de grote kaveldiepte aan de Jan Vrijmanstraat was het mogelijk de bewoners van de eengezinshuizen een heel ruim terras en een tuin van dertien meter diep aan het water te geven. Op de hoeken van het bouwblok zijn appartementengebouwen gebouwd. De opbouw van de gevel is in principe per woning gelijk, maar de raamindeling kan verschillen. Door de raamopeningen te koppelen aan vlakken van donker metselwerk krijgt ieder huis een eigen uitstraling.
Adres: Fritz Dietrich Kahlenbergstraat 32-34
Architect: Klous + Brandjes architecten
Bouwjaar: 2010
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling
Dit langgerekte blok van dertig herenhuizen en een vijflaagse appartementengebouw met 22 woningen aan de Jan Vrijmanstraat, Peter Martensstraat en Fritz Dietrich Kahlenbergstraat ligt met de rug naar het water van de ‘groene tunnel’. De meeste herenhuizen hebben een tuin en terras aan het water. De garages zijn inpandig. De gevel is uitgevoerd in donkerrode baksteen met uitzondering van de terugliggende delen, deze zijn in lichtgeel metselwerk uitgevoerd. Aan de Jan Vrijmanstraat heeft het blok een accent in de vorm van het appartementengebouw met hoofdentree. De woningtoegangen zijn om en om extra hoog gemaakt. Daar is een uitsnede in het metselwerk gemaakt, waar balkons uitsteken die tevens als luifels dienst doen.
Adres: Fritz Dietrich Kahlenbergstraat 36-38
Architect: INBO
Bouwjaar: 2010
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling
Het project omvat een aantal eengezinswoningen en een appartementengebouw. De architectuur is geïnspireerd op de Amsterdamse School. Het zorgt voor samenhang op blokniveau en voor herkenbaarheid van de individuele woning.
Adres: Fritz Dietrich Kahlenbergstraat 40-56d
Architect: NwA architecten
Bouwjaar: 2012
Opdracht: AM
Onder de gehele kavel is een parkeerkelder gebouwd. Op de begane grond van de hoogbouw is een commerciële ruimte. Al in 2004 werd gestart met het ontwerp van dit U-vormig woongebouw. De financiële crisis vertraagde de plannen en deed ze herzien. De oorspronkelijke opzet van koopwoningen in de hoogbouw werd gewijzigd in twee typen huurwoningen per bouwlaag.
Adres: Fritz Dietrich Kahlenbergstraat 55-119
Architect: Groosman Partners architecten
Bouwjaar: 2010
Opdracht: Waterstad 3
Op de bovenste lagen van dit gebouw bevindt zich aan de parkzijde, terugliggend ten opzichte van de gevel, een aantal penthouses. De overgang van het gebouw naar de publieke ruimte wordt gevormd door een trap met een plateau, begrensd door een colonnade, deels van beton, deels van metselwerk. Het gebouw heeft een grootschalige uitstraling doordat vanaf de tweede verdieping telkens twee lagen in één architectonisch accent zijn gevat in de vorm van witte kruizen voor de vensters en balkons. Deze contrasteren sterk met het zwarte metselwerk van de gevel.
Adres: Fritz Dietrich Kahlenbergstraat 60-92
Architect: Dana Ponec Architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: De Alliantie
Dit complex vormt de afsluiting aan de zuidzijde van het Theo van Goghpark. Het complex is opgebouwd uit drie delen waarvan de hoogste op de hoeken staan. Het blok heeft op de begane grond zowel een medisch als een regulier kinderdagverblijf. Daarboven liggen de woonverdiepingen met een mix aan woningtypen waaronder woningen voor mindervaliden. De gebouwen zijn opgetrokken met handvormstenen in vrolijke kleuren.
Naam: brug 2048
Adres: Fritz Dietrich Kahlenbergstraat tussen Haveneiland-Oost en Rieteiland-Oost
Architect: Jan Benthem
Bouwjaar:
Opdracht: Gemeente Amsterdam