Naamgeving: De haringbuis is een bekend scheepstype dat in de Middeleeuwen werd ontwikkeld. Het scheepsmodel werd zowel gebruikt als vissersboot op zee, als voor de koopvaardijvaart. De haringbuis was een breed en groot kielschip, met veel laadruimte. Vissers gebruikten deze scheepssoort om haring mee te vangen. Het dek van haringbuizen was groot en breed, zodat de vissers de gevangen haring konden bewerken. Het ruim van het schip bood plaats aan ongeveer veertien tot twintig opvarenden. En natuurlijk was er in het ruim veel plek om vaten haring, pekel en de benodigde visnetten (drijfnetten die in jargon ‘vleet’ worden genoemd) op te slaan.
Naam: Sluishuis
Adres: Haringbuisdijk 1-911
Architect: Bjarke Ingels, Barcode Architects
Bouwjaar: 2022
Opdracht: Sluishuis Development CV
Sluishuis is een eigentijdse vertaling van de vormgeving van het Amsterdamse bouwblok die specifiek reageert op de bijzondere plek in het water. Bjarke Ingels maakte in samenwerking met Barcode Architects een ontwerp waarbij het volume aan een zijde is opgetild om het water toe te laten in de binnenhof en aan de andere zijde afgetrapt om met vriendelijke groene terrassen een uitnodigend gebaar naar IJburg te maken. De gevel van Sluishuis is uitgevoerd in onbehandeld aluminium. De terrassen zijn in contrast hierop in hout uitgevoerd. Het woongebouw herbergt 442 koop- en huurappartementen voor verschillende doelgroepen, inkomensniveaus en leeftijdscategorieën. Alle woningen zijn via de centrale binnenhof toegankelijk. Dankzij de bijzondere vorm van Sluishuis heeft elke woning optimaal uitzicht en daglicht. In de plint is een gevarieerd programma voorzien met een zeilschool, watersportcentrum en restaurant. De (openbare) looproute naar het dak van Sluishuis biedt bezoekers en bewoners een spectaculair uitzicht over het water en de buurt. Langs de steigerpromenade zijn aanlegplekken voor woon- en plezierboten en eilanden voor recreatie, watersport, flora en fauna en energieopwekking. In de plint is ruimte voor 1.112 m² commerciële ruimte. Parkeren gebeurt in de parkeergarage. De duurzaamheid van Sluishuis vormt een integraal deel van het project. Met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,02 wekt het gebouw meer energie op dan het verbruikt.
Naam: Waterwoningen
Adres: Haringbuisdijk 2-36
Architect: Architectenbureau Marlies Rohmer
Bouwtijd: 2011
Opdracht: Ontwikkelingscombinatie Waterbuurt West
In de Waterbuurt zijn in een hoge stedelijke dichtheid 75 drijvende woningen en dijkwoningen gebouwd in de sociale huursector en goedkope en dure koopsector. Bij de verkaveling van de waterwoningen langs de steigers is gevarieerd in onderlinge afstanden en oriëntatie. Tussen de drijvende woningen is veel ruimte voor bootjes. De dijkwoningen aan de rand van het bassin staan deels op poten en hangen over de dijk. Door deze uitwerking sluiten ze goed aan bij de op betonnen bakken gebouwde drijvende woningen. De betonnen bak zakt een halve verdiepingshoogte in het water. Op de bak is een lichte houtskeletbouw geplaatst die met glas en kunststof schroten is afgewerkt. De bewoner kan zo zelf bepalen aan welke kant hij uitzicht of privacy wil hebben. Een uitbreiding middels een vooraf ontworpen aanbouwpakket behoort tot de mogelijkheden. De waterwoningen zijn in drie verschillende typen ontwikkeld, de solo is een woning op een bak, de duo bestaat uit een geschakelde woning op een bak en de trio herbergt drie sociale huurwoningen op een bak. De plattegronden zijn in grote lijnen vrij in te delen. De betonnen bakken zijn aan palen tegen de steigers afgemeerd.