Naam: Genoemd naar fotograaf en cineast Johan van der Keuken (1938-2001). Johan volgde een filmopleiding in Parijs en kreeg in Nederland op jonge leeftijd grote bekendheid met zijn fotoboek 'Wij zijn 17'. Vanaf de jaren zestig ontwikkelde hij zich voornamelijk als filmmaker. Hij maakte tientallen korte en langere films waarvoor hij veel onderscheidingen ontving, nationaal en internationaal.
Adres: Johan van der Keukenstraat 2-150
Architect: Architectenbureau Ellerman Lucas van Vugt, Koers Zeinstra van Gelderen, Arons en Gelauff architecten
Bouwjaar: 2006
Opdracht: Waterstad 2
Op een begane grond met winkels en bedrijfsruimten zijn bijna tweehonderd woningen gebouwd. Nadat de structuur van het blok was bepaald werd het in negen stroken verdeeld, waarna per drie stroken een ander architectenbureau het ontwerp voor zijn rekening nam. Onder het gebouw is een parkeergarage voor bewoners en winkelend publiek. In de vloer van het plein, dit is het dak van de parkeergarage, tussen de twee bouwdelen in ligt beloopbaar glas waardoor daglicht in de garage kan schijnen en het garagelicht ‘s avonds het plein verlicht.
Adres: Johan van der Keukenstraat 99-125
Architect: Köther Salman Koedijk Architekten
Bouwjaar: 2005
Opdracht: Het Oosten Kristal, Waterstad 1
Het bouwblok Cas Oorthuyskade, Joris Ivensstraat, Johan van der Keukenstraat, Erich Salomonstraat ligt op een trapeziumvormige kavel bij de entree van het Haveneiland. De eengezinswoningen langs de straten van het blok vormen klassieke Amsterdamse straten. De woningen liggen verhoogd waarmee de privacy gewaarborgd is. Op de hoeken van het blok zijn appartementen gesitueerd. Het ritme, het materiaalgebruik en de voor Amsterdam kenmerkende trapjes maken elke woning bijzonder. De woningen sluiten een semiprivaat verhoogd liggend binnenterrein in. Hieronder is de stallinggarage gebouwd.
Adres: Johan van der Keukenstraat 152-210
Architect: Atelier PRO architecten
Bouwjaar: 2006
Opdracht: Het Oosten Kristal
Het door Atelier PRO ontworpen gebouw heeft een middelhoge randbebouwing en een lage bebouwing naar het autoluwe gebied (Piet Zwarthof). Het Piet Zwarthof is een informele woonstraat (mew) naar Londens voorbeeld. Diverse stegen verbinden de mew met de buitenzijde van het blok. Op elke twee smalle en diepe benedenwoningen met dakterras of patiotuin werd é;é;n dure dubbelbrede woning met brede tuin gerealiseerd. Ter compensatie van de diversiteit in vormgeving, bouwhoogten en woningtypen is in de materiaalkeuze gestreefd naar uniformiteit.