Jan Vrijmanstraat
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Jan Vrijmanstraat Jan Vrijmanstraat 11-23 Jan Vrijmanstraat 35

Naam: Genoemd naar Jan Hulsebos (1925-1997), journalist en filmmaker. Veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn naam in Jan Vrijman. Betrokken bij de illegale krant 'De Waarheid'. Medeoprichter en -directeur van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA).

Adres: Jan Vrijmanstraat 1-55
Architect: Inbo
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

De architectuur is geïnspireerd op elementen uit de Amsterdamse School. Subtiele verschillen in dakranddetaillering en gevelritmiek, gecombineerd met diverse metselwerkdetails bepalen het gevelbeeld. Het deel aan de IJburglaan is ontworpen met een verhoogde begane grondlaag, die ook als bedrijfsruimte gebruikt kan worden.

Jan Vrijmanstraat 50-54 Jan Vrijmanstraat 57-123 Jan Vrijmanstraat 57-123

Adres: Jan Vrijmanstraat 2-20
Architect: Architectenbureau Holvast en Van Woerden
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Een blok met 32 grondgebonden woningen, waarvan 19 met tuin. De dertien woningen in de koppen van het blok hebben grote dakterrassen. Door variatie in kleur van de gevelsteen, door daklijsten en verschillende gevelindeling wordt de individuele woning herkenbaar. De aan de kade gelegen woningen zijn 6 meter breed, de overige woningen zijn 5,4 meter breed. De woningen op de koppen hebben grote woonkeukens op de begane grond, op de eerste verdieping zijn de slaapkamers en op de tweede verdieping is de woonkamer grenzend aan het dakterras.

Adres: Jan Vrijmanstraat 22-60
Architect: Architectenbureau Holvast en Van Woerden
Bouwjaar: 2009
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Het bouwblok Max de Haasstraat, Jan Vrijmanstraat, Maurits Bingerplantsoen, Nico Jessekade telt 61 woningen, 43 woningen hebben een tuin. De 18 woningen op de koppen hebben grote dakterrassen. De eengezinswoningen aan de Nico Jessekade zijn 6 meter breed met een prachtig uitzicht op het water. De eengezinswoningen aan de Jan Vrijmanstraat zijn 5,4 meter breed en georiënteerd op de tuin. De woningen op de koppen hebben op de begane grond een grote woonkeuken, op de eerste verdieping twee slaapkamers en op de tweede verdieping is de woonkamer en het dakterras. Door de toepassing van verschillende kleuren gevelsteen en gevelindeling zijn de woningen individueel herkenbaar.

Adres: Jan Vrijmanstraat 57-123
Architect: Klous + Brandjes architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Een haaks en een schuin op het water staande bouwstrook wordt aan de entreezijde verbonden door een eenlaagse bebouwing. Op het binnenterrein is een glazen trappenhuis met lift die de galerijen op de verdiepingen ontsluiten. Op de verdiepingen zijn 30 sociale huurwoningen gelegen. Op de begane grond zijn drie appartementen en een kinderdagverblijf.

Jan Vrijmanstraat 125-129 Jan Vrijmanstraat 142-144 Jan Vrijmanstraat 172-176 Jan Vrijmanstraat 183-187

Adres: Jan Vrijmanstraat 125-171
Architect: Dick van Gameren Architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: De Alliantie

Dit is een strook met eengezinswoningen van meestal drie lagen, met koopwoningen en woningen in de sociale huur, gelegen met de achterzijde naar de ‘Groene Tunnel’. De 17 koopwoningen liggen in het midden en zijn minstens 135m2. Op de begane grond is een werk- of studeerkamer, op de eerste verdieping wordt gewoond en op de tweede verdieping is de slaapverdieping. De 28 sociale huurwoningen zijn gelegen naar de uiteinden van het blok in hof bouw. De drielaags woningen zijn 125m2 groot en het tweelaags type 100m2. Deze woningen hebben de entree op het hof.

Adres: Jan Vrijmanstraat 173-225
Architect: Groosman Partners architecten
Bouwtijd: 2010
Opdracht: Waterstad 3

Dit bouwblok wordt begrensd door de Fritz Dietrich Kahlenbergstraat, Jan Vrijmanstraat, Jaap Speyerstraat en de Groene Tunnel, een waterweg met veel riet en groen. Door de grote kaveldiepte aan de Jan Vrijmanstraat was het mogelijk de bewoners van de eengezinshuizen een heel ruim terras en een tuin van dertien meter diep aan het water te geven. Op de hoeken van het bouwblok zijn appartementengebouwen gebouwd. De opbouw van de gevel is in principe per woning gelijk, maar de raamindeling kan verschillen. Door de raamopeningen te koppelen aan vlakken van donker metselwerk krijgt ieder huis een eigen uitstraling.

Jan Vrijmanstraat 184-188 Jan Vrijmanstraat 198-204 Jan Vrijmanstraat 220-222 Jan Vrijmanstraat 247-283 Jan Vrijmanstraat 288-290

Adres: Jan Vrijmanstraat 227-321
Architect: Klous + Brandjes architecten
Bouwtijd: 2010
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Dit langgerekte blok van dertig herenhuizen en een vijflaagse appartementengebouw met 22 woningen aan de Jan Vrijmanstraat, Peter Martensstraat en Fritz Dietrich Kahlenbergstraat ligt met de rug naar het water van de ‘groene tunnel’. De meeste herenhuizen hebben een tuin en terras aan het water. De garages zijn inpandig. De gevel is uitgevoerd in donkerrode baksteen met uitzondering van de terugliggende delen, deze zijn in lichtgeel metselwerk uitgevoerd. Aan de Jan Vrijmanstraat heeft het blok een accent in de vorm van het appartementengebouw met hoofdentree. De woningtoegangen zijn om en om extra hoog gemaakt. Daar is een uitsnede in het metselwerk gemaakt, waar balkons uitsteken die tevens als luifels dienst doen.

Jan Vrijmanstraat 288-290 Jan Vrijmanstraat 323-373, Mura

Adres: Jan Vrijmanstraat 280-290
Architect: Loos architects
Bouwtijd: 2012
Opdracht: De Key

Het woonblok wordt omsloten door de Jan Vrijmanstraat, Nico Jessekade en Peter Martensstraat. Met eengezinshuizen, appartementen en een parkeergarage vormen een architectonische eenheid. De woningen zijn in twaalf verschillende ttpen ontworpen en staan rond een op de halfverdiepte garage aangelegd hof dat als collectieve buitenruimte voor de bewoners fungeert. Het wordt begrensd door de individuele terrassen van de eengezinshuizen. Drie buitengevels hebben een ritmisch opgezette barcodestructuur waarin sober gekleurde bakstenen worden afgewisseld met gestapelde kozijnen. De galerijen aan de binnenzijde zijn bekleed met geel en groen gekleurde glasplaten.

Naam: Mura
Adres: Jan Vrijmanstraat 323-377
Architect: Moriko Kira architect
Bouwtijd: 2010
Opdracht: Amvest Woningen NOVA

Volgens de architect moet dit gebouw een ontspannen gevoel van vrijheid en ruimte in zich dragen als ware het een bergdorp aan het water, maar wel met alle stedelijke gemakken in de buurt. Het is gelegen aan de uitmonding van de stadsgracht (‘groene tunnel’) in het IJmeer. Door de vormgeving wijkt het gebouw af van de gebruikelijke gesloten bouwblokken op Haveneiland. Waar appartementen meestal slechts aan twee zijden ramen hebben zijn hier alle appartementen ontworpen met ramen aan minimaal drie zijden.
339 tempel van alledag, De Vrijman
De tempel van alledag is te vinden in de gemeenschappelijke ruimte van Mura, een prachtig appartementencomplex van de Japanse architecte Moriko Kira. De tempel van alledag is ontstaan uit de droom om een open plek te maken voor bezinning, reflectie en ontmoeting op IJburg. Juist in een nieuwe woonwijk is een plek nodig die niet bepaald wordt door de ene of de andere religie, maar waar je de bronnen van inspiratie kan delen die je op jouw levenspad bent tegengekomen. Inmiddels is de naam tempel van alledag vervangen door De Vrijman.

Meer lezen:
Architectenbureau Holvast en Van Woerden
Dick van Gameren Architecten
Groosman Partners architecten
Haveneiland
IJburg
INBO
Klous + Brandjes architecten
Loos architects
Moriko Kira architect

Voor het laatst bewerkt: