Krijn Taconiskade
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Krijn Taconiskade Krijn Taconiskade 1, gebouw Jonas Krijn Taconiskade 1, gebouw Jonas Krijn Taconiskade 1, gebouw Jonas Krijn Taconiskade 1, gebouw Jonas Krijn Taconiskade 1, gebouw Jonas

Naam: Genoemd naar fotojournalist Krijn Taconis (1918-1979). Hij sloot zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de fotogroep 'De Ondergedoken Camera', die illegaal fotografeerde tijdens de hongerwinter. Werkte na de bevrijding voor de internationale fotojournalistiek, maakte onder andere een reportage van een hongersnood op Haïti. Was lid van het beroemde fotografencollectief Magnum.

Naam: Jonas'
Adres: Krijn Taconiskade 1-587
Architect: Orange architects
Bouwjaar: 2023
Opdracht: Amvest

Orange architects hebben met hun ontwerp van Jonas' in 2017 de tender voor deze plek aan de haven van IJburg gewonnen. Jonas is een gebouw met een zeer vernieuwend woonconcept en een spectaculair ruimtelijk interieur dat het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat krijgt. De naam Jonas refereert aan het verhaal van ‘Jonas en de Walvis’. Het staat voor avontuur en intimiteit, maar ook voor beschutting, geborgenheid en behaaglijkheid in een ‘groot lichaam’. Het is een stoer gebouw met een warm hart. Het gebouw met haar onregelmatige openingen creëert een beeld waarbij de ramen zachtjes over de gevel lijken te golven. Daarmee is Jonas net anders. Het gebouw is niet van steen, maar bekleed met donkergekleurd, geprepatineerd zink. De gevel staat niet op de grond, maar is opgetrokken, het volume is niet rechthoekig, maar diamantvormig. Door de verschillende collectieve ruimtes in en om het gebouw – de rots, het plein, het zwembad, de huiskamer, de canyon, het bos, het bergpad en het strand – als een parelketting aaneen te schakelen ontstaat een betoverende leef- en verblijfwereld. De echte verrassing van Jonas zit aan de binnenkant. Deze is gastvrij, warm en spectaculair en geeft uitdrukking aan een modern en duurzaam gemeenschapsleven. Het interieur is onverwacht en surrealistisch.

Krijn Taconiskade Krijn Taconiskade Krijn Taconiskade Krijn Taconiskade Krijn Taconiskade

Het ruimtelijk concept hiervoor is gebaseerd op de wijze waarop traditioneel houten schepen worden gebouwd. Een serie achter elkaar geplaatste spanten vormt het skelet, dat daarmee de belangrijkste drager van het gebouw wordt. Hierdoor kunnen grote uithollingen in het bouwvolume gemaakt worden, waarbij het gevraagde woningprogramma, met in totaal 270 appartementen, in de ‘huid’ van het gebouw zit. De deuren staan open, de huiskamer en het bos zijn publiek toegankelijk. Overdag is de canyon te bezoeken en kan iedereen door het gebouw het rondje om de haven maken. De landschapontwerpen zijn van Felixx landschaparchitecten.

Krijn Taconiskade 2-120, De Havenmeester Krijn Taconiskade 50-120, De Havenmeester Krijn Taconiskade 50-120, De Havenmeester

Naam: De Havenmeester
Adres: Krijn Taconiskade 2-264
Architect: Van der Waals/Zeinstra architekten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: Lingotto Vastgoed, Amvest

De Havenmeester kijkt over de insteekhaven uit op het IJsselmeer. Het grondvlak is over twee lagen geheel bebouwd. Op de begane grond, boven de parkeerkelder zijn een fitnesscentrum, een café-restaurant en bedrijfsruimten. Op de eerste verdieping zijn 48 starterswoningen van ca. 35m2. Daarboven rijzen zes torens van zes lagen. In de torens liggen steeds twee appartementen per verdieping. In totaal zijn er zo 66 appartementen van 90m2. Op de bovenste verdiepingen aan de havenzijde liggen drie penthouses. Tussen de torens is een rood staalskelet gebouwd. Het vormt de ruggengraat van het gebouw en verbindt de woningen.

Krijn Taconiskade 266-294 Krijn Taconiskade 304-408

Adres: Krijn Taconiskade 266-294
Architect: de Architekten Cie.
Bouwjaar: 2010
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Dit bouwblok aan de Eva Besnyöstraat en de Krijn Taconiskade wordt doorsneden door de Hollandiagracht en telt 84 sociale huurwoningen, 83 goedkope en 18 middeldure koopwoningen. Aan de haven en het park is de bebouwing acht lagen hoog. Daar zijn de kantoren, bedrijfsruimten en woningen gesitueerd. Aan de noord- en zuidzijde van het blok liggen woonstraten met een bebouwing van in vier lagen gestapelde maisonnettes. Op het binnenterrein bevinden zich nog negen hofwoningen. De onderste maisonnettes hebben de ingang aan de straat, de overige maisonnettes en de appartementen hebben toegang via vijf hoge entreehallen. Dit is ook de toegang tot de gemeenschappelijke tuin op het binnenterrein. De tuin bestaat uit een houten plankier, een gazon en drie magnolia's. In het metselwerk van de straatgevels is een verticaal reliëf aangebracht.

Adres: Krijn Taconiskade 304-408
Architect: Köther Salman Koedijk architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: De Principaal

Het bouwblok aan de Franz Zieglerstraat ligt ingesloten tussen de Krijn Taconiskade en de Pampuslaan en wordt in het midden gedeeld door de Mata Harihof. Aan de Krijn Taconiskade is het havenkwartier, de binnenhaven met café’s en terrassen. De gevel bestaat hier uit vier panden die afwisselend een woon- en een werkfunctie hebben. De woonpanden bestaan uit een mix van koop- en huurwoningen. Aan de Pampuslaan is een appartementencomplex neergezet met sociale huur- en middeldure koopappartementen. Aan de Franz Zieglerstraat en de Mata Harihof zijn voornamelijk eengezinshuizen in de sociale huursector gerealiseerd.

Krijn Taconiskade 410-428 Krijn Taconiskade 446, ijselmeervis

Naam: Bulters
Adres: Krijn Taconiskade 412-422
Architect: Claus en Kaan architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: Bulters & Bulters

Het kantoor van Bulters & Bulters is een hoekgebouw met uitzicht op de binnenhaven en het IJmeer. Een opvallend element in de gevel is de parkeermachine die de achterzijde van het gebouw bepaalt. Met een computer gestuurde parkeerlift kunnen ruim veertig auto’s van bezoekers en medewerkers op verschillende verdiepingen worden geparkeerd. Aan de zijkant van het gebouw is de lift herkenbaar aan de betonnen gevelpanelen waarachter deze schuil gaat.

Naam: Bureau Amsterdam Claus en Kaan
Adres: Krijn Taconiskade 440
Architect: Claus en Kaan architecten
Bouwjaar: 2007
Opdracht: AM Wonen

Claus en Kaan architecten realiseerde hier haar eigen kantoor. Het verwijderen van alle overtollige architectonische ballast was bij het ontwerp van het kantoor het leidende thema. Het gebouw heeft zes lagen. Op de hoge begane grond is een biologische bakkerij en een dagrestaurant gevestigd. De vierde verdieping is de ontvangstverdieping, op de twee volgende lagen de uitgebreide bibliotheek is ondergebracht. De tweede en derde verdieping bieden ruimte aan de ateliers.

Meer lezen:
Claus en Kaan architecten
de Architekten Cie.
Felixx landschaparchitecten
Haveneiland
IJburg
Köther Salman Koedijk architecten
Orange architects
Van der Waals/Zeinstra architekten

Voor het laatst bewerkt: