Lisdoddelaan
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Lisdoddelaan Lisdoddelaan 4 Lisdoddelaan 11 Lisdoddelaan 13 Lisdoddelaan 15

Naam: Genoemd naar waterplant, groeit langs oevers van waterlopen, meren en vijvers.

Het stedenbouwkundig plan voor het Kleine Rieteiland is van Bosch Architects. In het plan wordt uitgegaan van 140 luxe woningen waarvan de meeste als individuele woning door de kopers zelf ontworpen en gebouwd zouden moeten worden en een deel als cluster. De opzet voorziet erin dat alle woningen door wanden van elkaar en van de straat worden gescheiden, dat de smalle diepe kavels op de begane grond geheel bebouwd kunnen worden en dat de bouwvolumes op de verdiepingen kleiner zijn en 5 meter terugliggen ten opzichte van de straatgevel. Hierdoor ontstaat openheid en een gevarieerd beeld van dakpaviljoens.

Adres: Lisdoddelaan 13
Architect: Kerssens de Ruiter Architecten
Bouwtijd: 2004
Opdracht: Bart Brusse & Petra Hoogerbrug

Het ontwerp van deze woning volgt het door Bosch Architects geformuleerde stedenbouwkundig uitgangspunt, namelijk wonen tussen twee muren. Om recht te doen aan dit uitgangspunt heeft Kerssens de Ruiter Architecten de tuinmuur beeldbepalend gemaakt in zowel het exterieur als het interieur van de woning. Deze muur is opgetrokken in baksteen. De sfeer van de woning wordt bepaald door de combinatie van baksteen en pure andere materialen als bamboe, hout, beton en glas. De toepassing van deze materialen maakte een verdere afwerking veelal overbodig. De opdrachtgever wil de woning en haar omgeving gebruiken als fotolocatie. De vergezichten over het IJ met fraaie luchten en zonsondergangen vormen het decor.

Adres: Lisdoddelaan 15
Architect: MIR Architecten
Bouwtijd: 2004
Opdracht: Erik van Leeuwen

MIR Architecten ontwierp hier een houten woonhuis met praktijkruimte voor een tandarts. De opdrachtgever wilde zich niet op voorhand op een bepaalde indeling vastleggen. Daarom ontwierp de architect een huis zonder dragende binnenmuren. De houten constructie is een hybride van standaard houtskeletbouwwanden en vloerelementen en kolommen van gelamineerd fineer die samen portalen vormen. De constructie bleef geheel in zicht waarmee de ruwbouw ook de afbouw werd. Het huis is niet alleen duurzaam door de toegepaste milieumaatregelen, maar vooral door de flexibele indeling waardoor het huis met de behoeftes mee kan groeien.

Lisdoddelaan 35 Lisdoddelaan 35 Lisdoddelaan 35 Lisdoddelaan 35

Adres: Lisdoddelaan 35
Architect: MIR Architecten
Bouwtijd: 2004
Opdracht: particulier

Het ontwerp is van Claudia Schmidt, bekend om haar strakke lijnenspel. Opvallend is de stalen achterpui met grote glaspartijen. De kavel is 12 meter breed en heeft een eigen aanlegsteiger en drijvend terras. In 2009 is een uitbouw gebouwd waar de keuken haar plaats heeft gevonden. De verkoopprijs in 2020 bedroeg ruim 1,5 miljoen euro.

Lisdoddelaan 46-50 Lisdoddelaan 52-56 Lisdoddelaan 52-56 Lisdoddelaan 53

Adres: Lisdoddelaan 18-36
Architect: Borski Noordhoek Bleichrodt Architectuur
Bouwtijd: 2008
Opdracht: Sikking Vastgoed

De tien villa’s zijn gebouwd op zelfbouwkavels bedoeld voor particulieren. Hoewel op deze plaats uiteindelijk geen zelfbouw kwam, is het idee wel als uitgangspunt voor het ontwerp gebruikt. Het ontwerp voorzag in tien verschillende ruime lichte patiowoningen. De basis van elke woning was een casco van een acht meter breed. Alle woningen kregen een tuin aan het water op het zuiden met uitzicht op het Diemerpark. De gevels, materialen, oppervlakten en plattegronden verschilden per woning. Architect Dirk Jan van Wieringhen Borski van Borski Noordhoek Bleichrodt Architectuur bewoont één van de woningen. Hij vertelt hierover ’Wij ontwierpen een huis op een vrije kavel aan de overkant. Aan deze kant van de straat gebeurde niks. Dus wilden wij weten wat er aan de hand was. Het was net de slechte tijd voor de woningverkoop na de aanslagen van 11 september 2001. Het was de bedoeling dat op deze plek particulieren zouden worden begeleid bij het zelf bouwen. Ons werd vervolgens gevraagd met ontwikkelaar Sikking Vastgoed woningen neer te zetten op tien kavels. Het was een lastig proces. Het was niet particulier, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar ook weer niet regulier. Het stedenbouwkundig ontwerp moest intact blijven, dus op iedere kavel moest een individuele invulling van een eigen woning komen, maar dan wel binnen strenge randvoorwaarden.’ Er werd een basisplan getekend waarbinnen met verschillende materialen en volumes, tot aan 250 vierkante meter is gevarieerd. Vijf huizen hebben zelfs een grote kelder.De ligging van de villa’s is op een toplocatie: aan het water met een eigen steiger en vrij uitzicht op het Diemerpark.

Adres: Lisdoddelaan 52-66
Architect: Bosch Architects
Bouwtijd: 2004/2007
Opdracht: IJburger Maatschappij

Het betreft een project van acht villa’s gerealiseerd door John Bosch en Wendy Saunders van Bosch Architects. Deze villa’s worden gekenmerkt door donkere betonnen gevelelementen afgewisseld met wit stucwerk en glas. Iedere villa is vormgegeven als een langwerpige doos waarin de woonkamer als een besloten introverte ruimte aan de zuidzijde is opgenomen. Twee patio’s zorgen voor daglicht in de langwerpige ruimte. Een trap in het midden leidt naar de eerste verdieping waar zich, op een met gras begroeid dak, een serrekamer met rondom glas bevindt. Een tweede trap leidt naar een gesloten torenkamer met ronde ‘patrijspoorten’ die uitzicht bieden op de omgeving, het Diemerpark en Hollandse wolkenluchten.

Adres: Lisdoddelaan 53-63
Architect: B06 Architecten
Bouwjaar: 2006
Opdracht: Eureka Projectontwikkeling

Het project omvat zes woningen met oppervlak van 240 tot 270m2. Om zoveel mogelijk contact met de buitenwereld te maken heeft elke woning diverse typen buitemruimten: een tuin aan het water met eigen steiger, een patio en een dakterras. Per woning is de verdieping vrij gehouden van het buurhuis wat een transparant beeld bevordert. De straatgevel van de woningen is uitgevoerd in hardsteen om de overgang van openbaar naar privé duidelijk te accentueren. Op het dak bij de eerste verdieping zijn daktuinen aangelegd.

Lisdoddelaan 79 Lisdoddelaan 81

Adres: Lisdoddelaan 76
Architect: Maaskant en Van Velzen Architecten
Bouwtijd: 2004
Opdracht: Y.& E.Stapert

Het stedenbouwkundig plan voorziet in vrije kavels van 8 meter breed en 30 tot 35 meter diep. De huizen moeten tussen 3,4 meter hoge tuinmuren worden gebouwd. In het ontwerp wordt de diepte van de kavel benadrukt. De liker tuinmuur loopt vanaf de straat ononderbroken door tot de achterzijde van het perceel. Tegen de rechter tuinmuur is een blok met woonvoorzieningen geplaatst. De verdiepte woonkamer sluit via een grastalud aan op de tuin. De keuken en eetkamer worden gevormd door een lange kast die buiten op het terras doorloopt. De gevel heeft verdiept liggende kozijnen en alle buitenmuren zijn voorzien van wit stucwerk.

Lisdoddelaan 83-93 Lisdoddelaan 92 Lisdoddelaan 92 Lisdoddelaan 92

Adres: Lisdoddelaan 92
Architect: Borski Noordhoek Bleichrodt Architectuur
Bouwtijd: 2007
Opdracht: particulier

Lisdoddelaan 114 Lisdoddelaan 120 Lisdoddelaan 122-128 Lisdoddelaan 122-128

Adres: Lisdoddelaan 114
Architect: Wingerden Hovenier Architecten
Bouwtijd: 2004
Opdracht: particulier

Adres: Lisdoddelaan 124
Architect: NAT Architecten
Bouwtijd: 2010
Opdracht: particulier

Het woonhuis is omringd door woningen met grillige vormen, van gemiddeld twee lagen hoog. NAT architecten heeft een L-vormig volume gerealiseerd dat aan de waterzijde drie lagen hoog is. Aan de waterzijde is deze volledig transparant en vanaf de straatzijde geeft deze blinde wand een mysterieuze en abstracte uitstraling. Het gehele volume is uitgevoerd in superglad mat zwart stucwerk.

Lisdoddelaan 136

Adres: Lisdoddelaan 132
Architect: Architectengroep Florapark
Bouwtijd: 2004
Opdracht: particulier

De dwingend voorgeschreven stedenbouwkundige randvoorwaarden hebben betrekking op bouwvolume en hoogte. En ook de uitstraling van de voorgevel is vooraf gedefinieerd. Hierdoor ontstaat een straatwand van 3,4 meter hoogte met daarin gaten. Hierdoor moest een spel ontstaan met de openbare ruimte. Verder was vastgelegd dat parkeren op eigen terrein moest en dat de voorgevel geen voordeur of garagedeur mocht bevatten. Leontine van der Breggen en Eugene Zaaijer van Architectengroep Florapark ontwierpen binnen deze voorwaarden dit huis dat de woonkamer naar het water gericht heeft en de slaapkamers en badkamer op de eerste verdieping.

Adres: Lisdoddelaan 136
Architect: Architectenbureau Aad Lambert
Bouwtijd: 2004
Opdracht: particulier

Op een kavel van 40 meter lang, maar gemiddeld slechts 5 meter diep is dit woonhuis/architectenbureau Aad Lambert gebouwd. In tegenstelling tot de rest van de straat is straatgevel gesloten met in het midden een poort die toegang geeft tot de patio. De tuingevel langs het water is transparant. De straatgevel is beton met een printmotief van rietstengels. Doordat de eerste verdieping van glas is, lijkt de tweede verdieping te zweven. In de hardglazen bekleding van de tweede verdieping wordt het water weerspiegeld.

Meer lezen:
architectenbureau Aad Lambert
B06 architecten
Borski Noordhoek Bleichrodt architectuur
Bosch architects
Kerssens de Ruiter architecten
Kleine Rieteiland
Maaskant en Van Velzen architecten
MIR architecten
NAT architecten
Wingerden Hovenier architecten

Voor het laatst bewerkt: