Korsjespoort
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
korsjespoort korsjespoort korsjespoort

Naam: Korsjespoort
Adres: Singel ter hoogte van Blauwburgwal
Bouwjaar: circa 1470
Opdracht: Gemeente Amsterdam

De Korsjespoort was een van de vijf oorspronkelijke stadspoorten van Amsterdam in de ommuring van Singel, Kloveniersburgwal, Geldersekade. Deze kleine poort in de stadsmuur werd omstreeks 1470 gebouwd. De poort was gelegen aan de noordwest zijde van de stad bij de huidige Blauwburgwal en de Korsjespoort brug. Aanvankelijk werd de poort Heijmanstoren genoemd, naar de naastgelegen toren. De latere naam zou zijn afgeleid van een houtzager, Cors (Corsgen) Tijmensz, die van 1481 tot 1528 in de toren woonde. Sommige bronnen houden hem ook verantwoordelijk was voor de bouw van de donjon. Aangenomen wordt dat hij ook poortwachter (portier) was.
Met de derde stadsuitleg kwam dit deel van het Singel binnen de stad te liggen. Hierdoor verloor het Singel haar verdedigingsfunctie waarmee de stadspoort overbodig werd en kort daarna afgebroken (circa 1620).

memorietafel corsgen memorietafel corsgen

Opvallend zijn de verdere vernoemingen met Corsgen. Iets noordelijker van de Korsjespoort is aan de stadszijde nu de Korte Korsjespoortsteeg, over het Singel de Corsgenbrug en vervolgens tot de Herengracht de Korsjespoortsteeg. Hier zou de naam afgeleid zijn van de houtkoper Corsgen Jacobsz, die in de vijftiende eeuw een boomgaard had aan het Singel, buiten de stad. Naderhand ging de naam over op de straat die er naar toe liep en volgens sommige bronnen ook op de poort, waarbij Corsgen Tijmensz buiten spel wordt gezet. Dat de naam Corsgen aan de brug en poort werd gegeven doet veronderstellen dat de familie erg gezien was in de stad.
In de 15de eeuw was er een zeer welgestelde familie Corsgen in Amsterdam. We hebben het dan over Corsgen Elbertsz. (-1503) en Geertruyt van der Schellingh Hendricksdr.(-1506). Zij hadden minstens twee zonen, Dirck en Albert, en drie dochters, Margriet, Baerte en Engel(tje). Margriet en Baerte zijn beide ingetreden in een klooster. Engel Corsendr.(<1503->1545) trouwde met Heiman Jacobsz. (<1484-?). Hij was schepen, burgemeester van Ouder-Amstel en schout. Het gezin van Corsgen Elbertsz en Geertruyt vinden we terug op een schilderij van Jacob Cornelisz van Oostsanen. Het wordt echter op geen enkele manier duidelijk of we het in alle gevallen over dezelfde familie hebben.

Meer lezen:
Amsterdam ommuurd (muren, poorten en bolwerken)
Burgemeester
Oostsanen, van, Jacob Cornelisz
Schepen
Schout

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
wikipedia.nl
Amstelodamiana, Jan ter Gouw
data.amsterdam.nl
resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Korsendr., Marijke Carasso-Kok, 2014