Naam: Straat op Rieteiland-Oost in IJburg, genoemd naar een boom uit het geslacht van de coniferen, die in de winter zijn naalden laat vallen. In Nederland komt vooral de Japanse variant voor.
Voor het stedenbouwkundig plan, het inrichtingsplan en het beeldkwaliteitsplan van Rieteiland-Oost werd Buro Lubbers landschapsarchitectuur in de arm genomen. Naast de kopersvoorlichting waren zij mede verantwoordelijk voor de bekleding van de trafo, het entreemoment van de hoven, het beheerplan en het toezicht op het bestek van de openbare ruimte. De landschapsarchitecten hadden invloed bij de keuze van de aannemers van onderdelen als de aanlegsteigers en zij werden uitgenodigd suggesties aan te dragen voor de straatnamen.
De zanderige bodemkwaliteit is slechts geschikt voor enkele soorten beplanting. De schrale zandgrond van het eiland heeft geleid tot een typische beplanting: twee soorten pinus (zwarte dennen en vliegdennen). De erfafscheidingen bestaan uit hagen van duindoorn en liguster. De beplanting is bestand tegen sterke wind en biedt de bewoners beschutting. De inrichting van het landschap, de stedenbouw, de architectuur en zelfs de ontsluiting staan op Rieteiland Oost maar in één teken: het creëren van een rustig en natuurlijk eilandgevoel. Rieteiland-Oost is een kleine gemeenschap waar men vrij kan wonen in het groen en aan het water.
Adres: Larikslaan 1
Architect: Hans van Heeswijk
Bouwtijd: 2011
Opdracht: Hans van Heeswijk
De straatzijde van het gebouw komt gesloten over door de geperforeerde aluminium panelen die het gevelbeeld bepalen. De zijkanten en de achterkant zijn geheel opgetrokken uit glas. Het is een eenvoudig rechthoekig bouwvolume dat bestaat uit drie woonlagen en een kelder. Het is het ontwerp van Hans van Heeswijk voor zijn eigen woonhuis. Hij wilde een licht en ruimtelijk huis en heeft door het vele glas uitzicht over het water en het groen van het Diemerpark. Het interieur is speciaal voor dit huis ontworpen.
Adres: Larikslaan 19
Architect: Marc Prosman architecten
Bouwtijd: 2011
Opdracht: particulier
Architect Marc Prosman zegt over deze creatie: Het is een prachtig gelegen woonhuis aan de rand van Rieteiland-Oost, pal aan de waterkant. Op een nieuwe kavel is een vrijstaande woning ontworpen die zorgvuldig in de waterrijke plek is ingebed en door zijn open en panoramische kwaliteiten een groot gevoel van ruimte creëert. Het vrijheidsgevoel weerspiegelt de wens van de opdrachtgevers en karakteriseert het ontwerp. Belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp is het vrije uitzicht op het water. Het huis is een sculpturaal volume in hout waarin ruimschoots openingen zijn gespaard voor het zicht op het panorama. De achterzijde bestaat geheel uit glazen puien die tevens toegang bieden tot het vlonder terras en het pand breed balkon. De puien worden subtiel omkadert door dezelfde gevelstructuur in hout waardoor het volume een plastische uitstraling krijgt. De entree is aan de voorzijde geaccentueerd door een omlijsting in beton. De houten zonwerende luiken aan de voorzijde vallen in geloken stand weg in hetzelfde vlak van de gevel.