Gebouw: Huis met de Hoofden
Bouwjaar: 1622
Architect:
Hendrick de Keyser, voltooid door
Pieter de Keyser
Stijl: renaissance
Opdrachtgever: Nicolaas Sohier
Bewoners:
1622
Nicolaas Sohier. Sohier was kousenhandelaar, kunstliefhebber en één van de rijkste inwoners van de stad. Werken van Rubens hingen aan de muren van zijn nieuwe woon- en werkhuis.
Kort nadat Sohier in het huis was getrokken stierven zijn vrouw en twee dochters.
1634
Wapenhandelaar
Louis de Geer (1587-1652) koopt het huis.
Louis de Geer is getrouwd met Adrienne Gérard en bezit koper- en ijzermijnen in Zweden. Hij was zeer succesvol en trad op als adviseur en geldschieter van de Zweedse koning Gustaaf Adolf. Een buste van de koning boven het zandstenen poortje in de centrale hal van het Huis met de Hoofden herinnert aan de hechte band.
Hij laat de zes borstbeelden aan de gevel aanbrengen die van links naar rechts de volgende goden voorstellen:
Apollo met laurierkrans (kunsten),
Ceres met rijpe korenaren
(landbouw),
Mercurius met gevleugelde helm (handel),
Minerva (wijsheid),
Bacchus met druiventrossen (wijn) en
Diana met halve maan (jacht).
Mercurius en Minerva, links en rechts van de deur, staan voor mercator sapiens (de wijze koopman) zoals De Geer graag naar buiten treedt. Voor hem was geld een middel om sociale en maatschappelijke veranderingen mogelijk te maken.
De Geer bepaalt in zijn testament dat het huis in de familie moet blijven. Het vormt in deze periode een gastvrij ontmoetingspunt van vrijdenkers, die in het tolerante Amsterdam een veilige haven vinden.
Het huis wordt door vier opvolgende generaties De Geer bewoond. Van 1656 tot 1670 woont
Jan Amos Komensky (Comenius) hier op uitnodiging van Laurens de Geer.
De familie De Geer onderhield een bijzondere relatie met de Tsjechische geleerde Comenius (1592-1670). Louis de Geer zorgde ervoor dat Comenius een aanstelling kreeg om het Zweedse onderwijssysteem te hervormen.
Ironisch is, dat een familie van wapenhandelaren zich opwierp als mecenas van een geleerde die vrede predikte en wapens liefst zag omgesmolten tot klokken of muziekinstrumenten. Comenius is bijgezet in het familiegraf van zijn beschermheer, Laurens de Geer, in Naarden.
Door vererving komt het pand in handen van een Zweedse achterneef Louis de Geer, heer van Finspong. Hij zal er nooit wonen en diens zoon verkoopt het huis in 1779.
1779
Kunsthandel De Roos vestigt zich in het pand.
1865
De gemeente Amsterdam wordt eigenaar en in het gebouw een hbs gevestigd, na 1869 wordt dat de Openbare Handelsschool, nadien verhuist naar Raamplein 1.
1909
Conservatorium van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst, de voorganger van het Conservatorium van Amsterdam.
1931
Bonthandel Heerfur werd gedreven door Aron Heertje (1903-ca.1983) die in 1962 trouwt met Erna Kreijmborg (1925-2008).
1983
Bureau Monumenten en Archeologie. Deze dienst verhuist in 2005 naar gebouw De Bazel, voorheen het kantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij in de Vijzelstraat.
2006
Joost Ritman, zakenman en kunstverzamelaar. Hij zal in het pand congressen, tentoonstellingen en andere culturele en educatieve ontmoetingen organiseren.
Ook zal hij een deel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica, gevestigd in de Bloemstraat, overbrengen naar dit pand. De Bibliotheca Philosophica Hermetica is
een schatkamer van en kenniscentrum voor het Westerse tegendraadse en vrije denken en vertelt het mystieke en vaak onbekende verhaal van deze spirituele en filosofische traditie.
Daarmee is de cirkel rond en zijn we terug bij het ideaal van Louis de Geer.